Oświetlenie kuchni

Nowoczesne i energooszczędne oświetlenie LED, które idealnie znajdzie zastosowanie w restauracyjnej kuchni.

Nowoczesne oświetlenie LED do restauracyjnej kuchni

 

Oświetlenie LED pojawiło się na rynku stosunkowo niedawno i szybko zyskało ogromną popularność. Dziś jest wykorzystywane nie tylko jako listwa montowana przy kuchennych szafkach, ale także jako główne źródło światła w dużych pomieszczeniach – na przykład restauracyjnych kuchniach.

 

Zalety oświetlenia LED-owego

 

Diody LED cieszą się ogromnym zainteresowaniem klientów z powodu licznych zalet, które posiadają, a są to między innymi:

 

1. Trwałość – czas pracy modułu LED to średnio 5-7 lat, czyli dwadzieścia pięć razy więcej niż zwykłej żarówki i dziesięć razy więcej niż żarówki halogenowej.

 

2. Energooszczędność – nie ma na rynku bardziej energooszczędnego oświetlenia niż LED, które zużywa niewiele energii, jednocześnie oferując światło wysokiej jakości, idealne do każdego pomieszczenia.

 

3. Czas włączania i wyłączania – w przeciwieństwie do tradycyjnych żarówek, moduły LED bardzo szybko, bo w ciągu mikrosekund osiągają pełnię jasności. To samo dotyczy wyłączania – światło gaśnie natychmiast, po dotknięciu wyłącznika. To doskonałe rozwiązanie wszędzie tam, gdzie potrzebujemy dobrego oświetlenia i nie mamy czasu na czekanie, aż żarówka się rozjaśni.

 

4. Mała emisja ciepła – diody LED nie nagrzewają się do wysokiej temperatury, dzięki czemu sprawdzą się w miejscach takich jak kuchnia, gdzie niepożądane są dodatkowe źródła ciepła.

 

Zasady oświetlenia restauracyjnej kuchni

 

Oświetlenie kuchni, zwłaszcza tej restauracyjnej, musi być dobrej jakości. Od tego, jaki będzie poziom naświetlenia, zależy i jakość potraw, i samopoczucie pracowników. Kuchnia powinna być jasna, dobrze doświetlona niezależnie od pory dnia. Światło nie może być żółte, gdyż u personelu wywoła zmęczenie i senność, a i negatywnie wpłynie na wygląd dań – trudniej będzie ocenić ich właściwy kolor i zadbać o to, by wyglądały apetycznie.

 

Dlaczego diody LED dobrze sprawdzą się jako oświetlenie kuchni?

 

Lampy LED to nowoczesne rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się w kuchni w restauracji. Dlaczego?

 

Przede wszystkim diody LED zapewniają jasne, białe światło, które nie będzie źle wpływało na stan psychofizyczny pracowników ani na sposób postrzegania kolorów, a tym samym ostateczny wygląd potrawy. Oświetlenie LED jest niezwykle trwałe i energooszczędne, dzięki czemu jest ekonomiczne – co ważne, charakteryzuje się również krótkim czasem włączania i wyłączania, dzięki czemu kuchnia natychmiast po naciśnięciu włącznika jest dobrze oświetlona.

 

Ponadto oprawy LED mogą być montowane w różnych miejscach – od sufitu, po szafki kuchenne – dzięki czemu mamy możliwość dobrego doświetlenia miejsc, w których przygotowywane są potrawy. Diody LED nie emitują również dużych ilości ciepła, przez co nie przyczyniają się do zwiększenia temperatury w kuchni – pomieszczeniu, w którym personel i tak jest już narażony na przegrzanie z powodu pieców i innych wytwarzających ogromne ilości ciepła sprzętów kuchennych.